Het EK: het gedrag van fans verklaard

Ik heb al eerder over het EK geschreven, maar natuurlijk moeten de supporters ook worden besproken. Het EK was nog niet begonnen, of de Engelse en Russische ‘fans’ gingen al met elkaar op de vuist. Anderzijds duiken er steeds leuke filmpjes en foto’s op van de Ierse supporters terwijl ze een slaapliedje zingen, een ouder stel helpen om een band te verwisselen of een ode geven aan een willekeurig Franse meisje. Waarom kunnen sommige supporters zich wel gedragen en anderen niet?

In de media wordt er vaak over het immorele gedrag van de hooligans, zoals bij de gevechten tussen de Engelse en Russische ‘fans’, gezegd: ‘het lijkt wel of ze geen normen en waarden meer kennen’. Maar dat is niet zo. Ze hebben wel normen. Maar door allerlei groepsprocessen veranderen die normen. In een groep is iedereen anoniemer én worden allerlei ‘normen’ makkelijk overgenomen. Als men eenmaal als groep denkt, worden de grenzen makkelijk verlegd en dat leidt dan weer tot extreem gedrag. Extremer dan ieder individu ooit uit zichzelf had gedaan.

Daardoor dachten de Engelse en Russische ‘fans’ niet: ‘Dat is de tegenstander, dus ik vind hun niet zo leuk’ maar ‘Dat is de tegenstander, dus laat we hun helemaal in elkaar slaan en alles hier vernielen.’ Hun groepsnorm is geworden: alles moet kapot. Gelukkig werken deze groepsprocessen niet alleen maar negatief. De Ieren hebben laten zien dat het ook kan resulteren in positief gedrag. Hoewel ze misschien als individu niet direct zouden helpen om een band te verwisselen, besluiten ze als groep om dat wel te doen. En als er één op een auto springt en een deuk veroorzaakt, stoppen ze met zijn allen geld tussen de deur voor de reparatie (https://www.youtube.com/watch?v=XnfgDL16I2c). Zij hebben als groepsnorm: laten we het zo gezellig mogelijk maken. Laat andere supporters daar een voorbeeld aan nemen!

Liefs, Jolien

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s