Waarom sommige mensen jouw humor niet begrijpen

humor

Humor is iets raars, we lachen allemaal, maar wel om andere dingen. Waar de een niet meer bij komt van het lachen bij het kijken van Monty Python, ligt de ander in een deuk bij Jochem Myjer of Borat. En waar we vinden dat die ene collega of klasgenoot ‘een slecht gevoel voor humor heeft’, heeft de ander altijd de lachers op de hand. Hoe komt dat nou en waarom is het zo aantrekkelijk als iemand een goed gevoel voor humor heeft?

We vinden iets grappig als er een onverwacht en verrassend verband wordt gelegd tussen twee dingen. Dit klinkt een beetje plastisch, maar als je terugdenkt aan iets waar je heel hard om moest lachen, is het toch vaak iets wat je niet zag aankomen of iets waar je nog niet eerder aan had gedacht. De beroemde scene ‘Black Knight’ van Monty Python (‘It’s just a flesh wound’ en ‘Allright we call it a draw’) en Guido Weijers over boterhamworst (check het filmpje), bezorgen mij om die reden tranen in mijn ogen van het lachen.

Je moet dus een bepaalde associatie zien om iets grappig te vinden. Als je de associatie niet ziet en dus de grap niet begrijpt, is het niet grappig. En als je de grap ziet aankomen (Het is groen en glijdt van een berg.. een skiwi), is hij ook helemaal niet meer zo grappig. Dit is dus precies de reden waarom iedereen een ander gevoel voor humor heeft: niet iedereen ziet dezelfde associaties. Behalve het zien van unieke associaties, is het ook handig om emotioneel en sociaal intelligent te zijn. Grove en zwarte humor wordt namelijk zelden gewaardeerd.

Deze drie dingen zorgen er ook voor dat het aantrekkelijk is als iemand een goed gevoel voor humor heeft. Een goed gevoel voor humor is eigenlijk een teken van intelligentie en sociale vaardigheden. Vooral vrouwen vinden vallen daarom op mannen met een goed gevoel voor humor. Mannen kan het eigenlijk weinig schelen, als hun partner maar om hun grappen kunnen lachen.

Dus, voor de volgende keer als iemand je grap niet begrijpt: diegene maakt gewoon niet dezelfde associatie als jij maakt. Het ligt dus niet aan jouw grap, die is geniaal! J

Liefs, Jolien

Voor meer informatie:
*Greengross, G., & Miller, G. (2011). Humor ability reveals intelligence, predicts mating success, and is higher in males. Intelligence, 39, 188-192.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s